Nadczynność tarczycy, określana jako hipertyreoza, jest dolegliwością, w której dochodzi do nadmiernego wydzielania hormonów tarczycowych, które wpływają na wszystkie narządy i układy ciała. Jak skomponować odpowiednią dietę w tej dolegliwości?
Spis treści
Nadczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca wytwarza zbyt dużo hormonów. Może ona powodować różne objawy, takie jak utrata masy ciała, zwiększony apetyt, szybkie bicie serca, pocenie się i nerwowość.
Ta choroba tarczycy może być spowodowana kilkoma czynnikami, takimi jak autoimmunologiczna choroba Gravesa-Basedowa lub guzy tarczycy. Zwykle nadczynność leczy się odpowiednio dobranymi lekami obniżającymi poziom hormonów (tyreostatykami) lub chirurgicznie usuwa część lub całość tarczycy.
Właściwie skomponowana dieta może wspomagać leczenie nadczynności tarczycy. Warto poznać porady dietetyka, które pomogą w jej przygotowaniu.
W nadczynności tarczycy dochodzi do szybszego metabolizmu, czemu towarzyszy tendencja do nadmiernego chudnięcia. Właśnie dlatego w przypadku niedowagi lub znacznego ubytku masy ciała należy dostarczać organizmowi większą ilość kalorii. Dodatkowo dieta w zimie powinna zawierać jeszcze więcej kalorii, ponieważ wtedy zapotrzebowanie na energię rośnie. Po unormowaniu poziomu hormonów należy wrócić do diety o standardowej kaloryczności dopasowanej do indywidualnych potrzeb, by zapobiegać nadwadze.
Jednocześnie powinno się stosować podstawowe zasady zbilansowanej diety, które pomagają w radzeniu sobie z nagłymi zmianami masy ciała i innymi objawami związanymi z nadczynnością tarczycy.
Wskazane jest również spożywanie pokarmów, które mają niższą zawartość jodu w celu spowolnienia produkcji hormonów tarczycy.
Jeżeli mamy jakiekolwiek wątpliwości związane z wyborem odpowiedniej diety, warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Specjalista będzie mógł zalecić najlepszy rodzaj diety w oparciu o indywidualne potrzeby i stan zdrowia.
Podstawowe zasady diety u osób z nadczynnością tarczycy:
– Węglowodany powinny dostarczać około 50-70% energii, tłuszcze około 20-35%, natomiast białka około 10-15%.
– Należy jeść kilka posiłków dziennie w mniejszych porcjach, na przykład 4-5 dań.
– W przypadku chudnięcia należy zwiększyć kaloryczność diety o około 15% w stosunku do standardowego zapotrzebowania.
– Warto także zadbać o większą ilość białka w diecie, szczególnie przy dużych ubytkach masy ciała.
– Dieta powinna zawierać antyoksydanty, które występują głównie w owocach i warzywach, a także witaminy i minerały, szczególnie witaminę D i wapń.
U osób z nadczynnością tarczycy zdrowa i dobrze zbilansowana dieta może pomóc w radzeniu sobie z objawami i zadbać o ogólny stan zdrowia. Co warto jeść przy nadczynności tarczycy?
Owoce i warzywa
Spożywanie dużej ilości owoców i warzyw dostarcza ważne witaminy, minerały oraz antyoksydanty wspomagające stan zdrowia. Zaleca się, aby stanowiły one około połowę objętości każdego dania.
Błonnik pomaga regulować poziom cukru we krwi, kontrolować zmiany masy ciała i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Występuje głównie w warzywach i owocach oraz w pełnoziarnistych produktach jak ciemny chleb, brązowy ryż, płatki owsiane, kasze.
Chude mięsa
Spożywanie chudego białka, takiego jak kurczak i indyk, może pomóc w utrzymaniu masy mięśniowej i zapobiegać utracie wagi. Takie mięsa nie obciążają jednocześnie układu pokarmowego i krążeniowego. Jeśli zastanawiasz się, co jeść w zimie w nadczynności tarczycy, warto przyrządzać z nich gulasze, zapiekanki oraz inne sycące dania.
W diecie wegańskiej i wegetariańskiej zamiast produktów pochodzenia zwierzęcego zaleca się jeść nasiona roślin strączkowych, na przykład fasolę, soczewicę lub ciecierzycę.
NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, są bardzo ważne dla zdrowia. Zaliczają się do nich kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Są one obecne w nasionach, orzechach i nierafinowanych olejach roślinnych.
Produkty zawierające wapń i witaminę D
Nadczynność tarczycy zwiększa ryzyko osteopenii oraz osteoporozy. Właśnie dlatego zalecane jest jedzenie produktów zawierających wapń, na przykład nabiału, pestek dyni, zielonych warzyw liściastych.
Także wskazane jest dostarczanie do organizmu odpowiedniej dawki witaminy D, która jest ważna dla kości. Najlepiej zadbać o jej właściwy poziom przez suplementację.
Warzywa krzyżowe
Zaliczane są do nich brokuły, kalafior, jarmuż i kapusta. Warzywa te zawierają goitrogeny, naturalne substancje, które wiążą jod, więc mogą obniżać produkcję hormonów tarczycy, łagodząc objawy nadczynności. Po unormowaniu poziomu hormonów nie należy jednak spożywać ich w dużej ilości.
Duża ilość wody
Utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu jest bardzo ważne dla zdrowia, a także może pomóc w radzeniu sobie z objawami zatrzymania wody, takimi jak obrzęki oraz uczucie ciężkości, które są związane z nadczynnością tarczycy.
Nadczynność tarczycy – jakich produktów unikać?
Osoby chorujące na nadczynność tarczycy, powinny pamiętać, żeby unikać lub zmniejszyć ilość określonych produktów w swojej diecie. Na co trzeba uważać?
Pokarmy bogate w jod
U osób z nadczynnością tarczycy spowodowaną chorobą Gravesa-Basedowa zalecana jest dieta o niskiej zawartości jodu, aby spowolnić produkcję hormonów tarczycy. Pokarmy bogate w jod to przede wszystkim ryby morskie, owoce morza i wodorosty.
Produkty zawierające cukier
Spożywanie diety bogatej w cukier może przyczynić się do przybierania na wadze i zaostrzyć objawy nadczynności tarczycy, dlatego ważne jest ograniczenie spożycia słodkich produktów, takich jak słodycze, słodzone napoje gazowane.
Przetworzona żywność
Przetworzona żywność jest często bogata w sód, cukier i sztuczne konserwanty, dlatego może przyczyniać się do przybierania na wadze oraz powodować inne problemy zdrowotne.
Kofeina i napoje alkoholowe
Kofeina i alkohol mogą nasilać objawy nadczynności tarczycy, między innymi niepokój i bezsenność, dlatego najlepiej wyeliminować je z diety.
Prawidłowa dieta w nadczynności tarczycy ma zatem duże znaczenie w poprawie pracy tego narządu wewnątrzwydzielniczego. Warto więc o nią dbać, by minimalizować objawy choroby i czuć się lepiej.