Nie bez przyczyny mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego warto je jeść? Jakie posiłki idealnie nadają się na śniadanie?
Spis treści
Niektórzy nie mają czasu lub nie mają na nie ochoty, ale zdrowe pożywne śniadanie jest niezwykle istotne dla organizmu. Dlaczego warto o nim pamiętać?
Dostarcza energii
Po nocy organizm potrzebuje kalorii, dzięki którym może przygotować się do aktywności. Śniadanie dostarcza niezbędną energię i składniki odżywcze na cały dzień.
Zapobiega nagłym wahaniom poziomu cukru
Zjedzenie śniadania zapobiega nagłemu spadkowi poziomu cukru (glukozy), co ma znaczenie nie tylko dla osób z hipoglikemią, czyli niskim poziomem cukru, ale również dla każdego, kto chce dbać o zdrowie, ponieważ zmniejsza ono ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Wspomaga metabolizm
Śniadanie wspiera naturalny metabolizm, przez co przyspiesza przemianę materii. Dzięki temu organizm może szybciej spalać nadmiar kalorii.
Pomaga w dbaniu o prawidłową wagę
Według badań osoby, które regularnie jedzą śniadania, mają niższą masę ciała niż te, które pomijają ten posiłek. Wynika to z faktu, że zbilansowane śniadanie może pomóc regulować uczucie głodu i zapobiegać przejadaniu się w ciągu dnia.
Pozytywnie wpływa na zdolności poznawcze
Śniadanie dostarcza mózgowi energii, która jest niezbędna dla funkcji poznawczych, dzięki czemu pozytywnie wpływa ono na pamięć i koncentrację.
Zatem pożywne śniadanie każdego dnia jest bardzo ważne dla zdrowia i najlepiej znaleźć na nie czas codziennie!
Przygotowanie zdrowego i pożywnego śniadania to znakomity sposób na dobry początek dnia. Oto wskazówki, które będą pomocne w jego przyszykowaniu:
Wybieraj pełnowartościowe posiłki
Na śniadanie najlepiej wybierać posiłki pełnowartościowe, czyli takie, które zawierają wszystkie podstawowe składniki odżywcze – węglowodany, białka oraz tłuszcze.
Dobierz odpowiednią ilość kalorii
Śniadanie powinno mieć odpowiednią wartość kaloryczną, która będzie dostosowana do indywidualnej diety.
Szacuje się, że powinno ono dostarczać około 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie w przypadku jedzenia 3 posiłków dziennie albo 25% w przypadku 4 lub 5 posiłków na dzień.
Unikaj produktów wysoko przetworzonych
Produkty przeznaczone na śniadanie nie powinny być wysoko przetworzone i zawierać w składzie dużej ilości cukrów.
Przykładowo, zamiast słodkich płatków warto zdecydować się na musli z dodatkiem orzechów, a zamiast owocowych jogurtów lub słodzonych serków postawić na jogurt naturalny i samodzielnie dodać do niego owoce.
Postaw na węglowodany złożone
Na śniadanie najlepiej nadają się produkty zawierające węglowodany złożone, czyli takie, które składają się z wielu cukrów prostych. Ze względu na swoją budowę są trawione dłużej i nie powodują szybkiego wzrostu i spadku poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu uwalniają energię powoli, co w przypadku pierwszego posiłku dnia ma szczególne znaczenie.
Do głównych źródeł węglowodanów złożonych zaliczane są produkty pełnoziarniste, na przykład ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby, kasze oraz warzywa.
Zadbaj o odpowiednią ilość białka
Białko zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Warto więc zadbać o jego odpowiednią ilość w pierwszym posiłku w ciągu dnia.
Dobrymi źródłami białka na śniadanie są między innymi jajka, jogurt, twaróg, chude wędliny czy łosoś.
Dodaj zdrowe tłuszcze
Tłuszcze pomagają w zachowaniu uczucia sytości na dłuższy czas, są źródłami NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Dobre źródła zdrowych tłuszczów na śniadanie to między innymi oleje roślinne, orzechy, masła orzechowe czy awokado.
Pamiętaj o błonniku
Błonnik, który jest określany również jako włókno pokarmowe, to grupa substancji pochodzenia roślinnego, która nie jest trawiona w układzie pokarmowym. Błonnik pomaga zachować uczucie sytości, a także wspomaga pracę jelit.
Dobrymi źródłami błonnika są owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, płatki owsiane.
Zobacz przygotowane na pożywne śniadanie przepisy, które doskonale sprawdzą się na początek dnia!
Musli z jogurtem
Do miseczki wlej jogurt naturalny, wsyp musli, a także dodatki, na przykład owoce, orzechy, nasiona. Dla smaku możesz dodać masło orzechowe, odrobinę miodu albo syropu klonowego.
Jajecznica
Jako zdrowe pożywne śniadanie doskonale sprawdzi się jajecznica podana z pełnoziarnistym pieczywem. Można przygotować ją razem ze szczypiorkiem, pomidorami albo chudą wędliną. Żeby ograniczyć kalorie, najlepiej zrezygnować z dużej ilości tłuszczu do smażenia.
Kanapka z warzywami i chudą wędliną
Jeśli masz ochotę na szybkie śniadanie, znakomitym pomysłem będzie przygotowanie kanapki. Wybierz pełnoziarnisty chleb i dodaj do niego chudą wędlinę oraz warzywa, na przykład sałatę, pomidor, ogórek.
Twarożek ze szczypiorkiem
Pożywne śniadanie można przygotować także z użyciem twarożku. Wystarczy wymieszać go z odrobiną jogurtu oraz świeżym szczypiorkiem i nałożyć na kanapkę. Świetnie smakuje z rzodkiewką, ogórkiem i pomidorem.
Tosty z awokado
Przygotuj tost z pełnoziarnistego pieczywa, umieść na nim rozgniecione awokado, posyp solą i dodaj odrobinę oliwy. Aby śniadanie było bogatsze w białko, ułóż na wierzchu pokrojone jajko ugotowane na twardo lub wędzonego łososia.
Owsianka
Ugotuj płatki owsiane z mlekiem, napojem roślinnym lub wodą. Dodaj odrobinę soli. Z wierzchu posyp owsiankę świeżymi owocami, orzechami, nasionami według swojego uznania. Aby miała więcej białka, można dodać do niej odżywkę białkową, masło orzechowe.
Omlet wegetariański
Jako zdrowe pożywne śniadanie można także przygotować wegetariański omlet. W tym celu należy ubić 2-3 jajka z odrobiną mleka i wlać na rozgrzaną patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką, aby zapobiec przypaleniom. Na omlet dodaj następnie różne warzywa, takie jak pokrojona papryka, pieczarki i szpinak. Smaż do momentu, aż jajka się zetną, a potem złóż omlet na pół.