Białko, to obok tłuszczów i węglowodanów kolejny, bardzo ważny składnik diety. Jest on obecny w wielu różnych produktach spożywczych i bardzo ważny w rozwoju ludzkiego organizmu. Co ciekawe. dieta wysokobiałkowa będzie prezentować się zupełnie inaczej dla wegetarian lub osób dbających o masę.
Spis treści
Mówiąc wprost: białko jest obecne wszędzie. Mimo to są produkty, w których obecność białka jest bardzo duża. Mowa tu między innymi o chudym, twarogowym serze, produktach mlecznych, wiejskich serkach, ale też o kefirze, chudych mięsach (np. kurczaka, wołowiny i ryb) i mleku (zwłaszcza niskotłuszczowym). Białko jest też bardzo popularnym składnikiem jajek. Jak jednak widać, że produkty z dużą zawartością białka są dość różnorodne.
Czy to oznacza, że wegetarianie nie mogą liczyć na pełny zasób białka w codziennej diecie? Otóż nie! Istnieją bowiem rośliny, które są bardzo bogate w ten składnik diety. Mowa tu m.in. o roślinach strączkowych, w tym soczewicy, fasoli i grochu. Inne, bogate w białko produkty pochodzenia roślinnego to ciecierzyca, migdały, tofu, amarantus i dynia (a zwłaszcza jej nasiona). Wegetarianie mogą też znaleźć białko m.in. w brukselce, brokułach, kuskusie, płatkach owsianych i w bananie. W roli “białkowej przekąski” mogą oni wykorzystać m.in. ziarna słonecznika, chleb razowy lub masło orzechowe. Naturalnie wszystko to można ze sobą łączyć, tworząc w ten sposób bogaty rezerwuar białka na każdy dzień.
Rzecz jasna nieco inaczej będzie wyglądać dieta osób, które budują swą masę. Oczywiście chodzi to o sportowców, których celem jest znaczące, często ponadnormatywne rozbudowanie własnej tkanki mięśniowej. Dla nich produkty bogate w białko muszą być przede wszystkim kaloryczne, dlatego prym wiodą tu przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Chude mięso z kurczaka i z indyka, mięso ryb (tuńczyk, dorsz, pstrąg), a także jaja kurze i twarogi i mleko, to tylko niektóre z nich. Ważnym składnikiem takiej diety są też pełnoziarniste produkty zbożowe. Istotne jest to, że oprócz białka zawierają one stosunkowo dużo węglowodanów, które będą idealnym rezerwuarem energii na sam początek treningu.
Dieta każdego człowieka powinna w pewnym sensie być bogatą w produkty wysokobiałkowe. Trzeba jednak pamiętać, że to właśnie osoby budujące tkankę mięśniową i stosujące dietę wegetariańską, powinny w szczególnym stopniu pamiętać o dużej podaży tego składnika odżywczego.